Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus vuoteen 2020

Metsäsairilan vuosi 2020 käynnistyi perusmaksun käyttöönotolla ja uuden toimitusjohtajan rekrytoinnin aloittamisella. Helmikuussa 2020 maailmanlaajuinen koronapandemia alkoi levitä Suomessa ja toimistotyöläiset siirtyivät pääosin etätöihin lähikontaktien välttämiseksi. Allekirjoittaneelle vuosi 2020 toi pandemian lisäksi mukanaan merkittävän muutoksen, kun aloitin Metsäsairila Oy:n toimitusjohtajana huhtikuussa 2020.

Kiertotalous kehittyy jatkuvasti sekä markkinaehtoisesti, että lainsäädännön ohjaamana. Suomi on sitoutunut EU:ssa asetettuihin tavoitteisiin kierrätyksen lisäämiseksi ja uudistaa tavoitteiden pohjalta omaa jätelakiaan. Tilastokeskuksen viimeisimmän julkaiseman tiedon mukaan Suomen kierrätysaste oli 43 % vuonna 2019. Tavoite on, että kierrätysaste olisi EU:n jäsenmaissa vähintään 55 % vuonna 2025. Suomen osalta tämä tarkoittaa, että yhdyskuntajätteestä tulisi päätyä kierrätykseen vähintään 30 % nykyistä enemmän vuonna 2025. Tavoitteeseen ei tulla pääsemään ilman merkittäviä muutoksia nykyisiin lajittelu- ja kierrätyskäytäntöihin.

Metsäsairila on yhdessä Toimintakeskus ry:n kanssa suunnitellut EcoSairilaan uudenlaisen lajittelukeskuksen, joka tullaan tuntemaan nimellä Kieppi. Lajittelukeskus on rakenteilla ja yhteistoiminta on tarkoitus aloittaa keväällä 2021.  Kieppi toimii ns. yhden luukun taktiikalla eli Kieppiin voi tuoda sekalaisen kuorman materiaalia, joka lajitellaan paikan päällä ja hyödynnetään joko uusiokäyttöön sellaisenaan, materiaalina tai energiantuotannossa. Tuotpa sitä tai tätä, Kieppiin se jätä!

Kiepin lisäksi EcoSairilassa on aloittanut toimintansa Biosairila Oy:n biojalostamo. Metsäsairila on Biosairila Oy:n pääomistaja 70 %:n osuudella ja Etelä-Savon Energia Oy vähemmistöomistaja 30 %:n osuudella. Biojalostamon rakentamisessa koettiin vaikeita aikoja kevään koronarajoitusten aikana, kun osa laite- ja järjestelmätoimittajista sulki tehtaat ja kutsui asentajat takaisin kotimaahaan. Tästäkin kuitenkin selvittiin ja biojalostamo saatiin käyttöönottokuntoon vuoden lopulla.

Uusi biojalostamo käsittelee Mikkelissä ja lähialuilla syntyviä jätevesilietteitä, biojätteitä ja maatalouden ja teollisuuden sivuainevirtoja. Biojalostuksen lopputuotteena syntyy liikennepolttoaineeksi jalostettua biometaania ja lannoite- ja maanparannustuotteita mm. paikallisten viljelijöiden ja maanrakennusyrittäjien käyttöön. Fossiilisia polttoaineita edullisempi uusiutuva biopolttoaine ja paikallisesti ja ympäristöystävällisesti tuotetut lannoitteet ja maanparannusaineet ovat kiertotaloutta parhaimmillaan ja tukevat lisäksi paikallisten yritysten kilpailukykyä.

Kiertotalouden kehittäminen edellyttää yhteistyötä yli maakuntarajojen. Metsäsairila teki yhteistyötä vuonna 2020 erityisesti itäsuomalaisten jäteyhtiöiden kanssa. Hyvän yhteistyön tuloksena jokaiseen kotiin on postitettu yhteinen juttu- asiakaslehti ja kiertotalousaiheinen seinäkalenteri. Lisäksi itäsuomalaisten jäteyhtiöiden vuonna 2012 perustamaa ekovoimalaitosta hallinnoivan Riikinvoima Oy:n toimintaa kehitettiin määrätietoisesti. Menestyksellisestä yhteistyötä tehtiin myös mm. Kaakkois-Suomen hankintarenkaaseen kuuluvien Kymenlaakson Jäte Oy:n, Rosk´n Roll Oy Ab:n ja Päijät-Hämeen jätehuolto Oy:n kanssa.

Vuosi 2020 oli monella mittarilla poikkeuksellinen, mutta näin jälkikäteen voidaan todeta, etteivät edes poikkeusolot pysäyttäneet kiertotalouden kehittymistä ja Metsäsairilaa saavuttamasta omia tavoitteitaan. Kiitokset poikkeuksellisesta, mutta menestyksekkäästä vuodesta kuuluvat henkilökunnallemme, asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja yhtiön omistajille ja hallitukselle.

 

Ville Kakkonen