Biojätteestä energiaa
Joko sinä lajittelet biojätteesi? Tiedätkö, mitä hyötyä biojätteiden lajittelusta on?
Mitä enemmän biojätettä kierrätetään, sitä vähemmän Suomi on riippuvainen muista maista ostetusta energiasta. Mikkelissä biojätteestä tehdään liikennepolttoainetta kaasuntankkausasemille sekä maanparannustuotteita, joita paikalliset viljelijät ja maanrakennusyrittäjät voivat hyödyntää.
Heittämällä biojätteet sekajätteeseen hukataan arvokkaita ravinteita ja energian raaka-aineita sekä aiheutetaan turhia kuljetuskustannuksia ja haittaa sekajätteitä polttavissa voimalaitoksissa.
Käsissämme on roppakaupalla energiaa - kunhan se löytää oikeaan osoitteeseen. Lajittele siis biojätteesi!
Biojätteen keräysvaihtoehdot
Biojätteen erilliskeräys on mahdollista:
- Mikkelin keskustaajamassa, Anttolan, Ristiinan ja Otavan taajamissa -> ota yhteyttä jätteenkuljetusyritykseesi
- Haukivuoren, Suomenniemen taajamissa -> ota yhteyttä Metsäsairilan asiakaspalveluun
- Haja-asutusalueella kysy palvelun saatavuutta Metsäsairilan asiakaspalvelusta
Näin se toimii:
- Biojäteastia on kiinteistön omassa käytössä.
- Kiinteistön omistaja hankkii biojäteastian kiinteistölle.
- Biojätteen keräyskustannus koostuu keräysastian tyhjennysmaksuista.
Huomioitavaa: Keräysastia on sijoitettava keräykseen soveltuvaan paikkaan. Keräyspaikan järjestäminen ja kunnossapito on kiinteistön haltijan vastuulla.
Lähekkäin sijaitsevat kiinteistöt voivat sopia yhteisen biojäteastian käytöstä
- Mikkelin keskustaajamassa, Anttolan, Ristiinan ja Otavan taajamissa -> ota yhteyttä jätteenkuljetusyritykseesi
- Haukivuoren, Suomenniemen taajamissa -> ota yhteyttä Metsäsairilan asiakaspalveluun
- Haja-asutusalueella kysy palvelun saatavuutta Metsäsairilan asiakaspalvelusta
Näin se toimii:
- Biojäteastia lähikiinteistöjen yhteisessä käytössä, jolloin myös tyhjennyskustannukset jaetaan.
- Biokimpalle on nimettävä kimppaisäntä, joka hallinnoi kimppaa.
- Kimppa hankkii keräysastian kiinteistölle.
Biojätteen keräyskustannus koostuu keräysastian tyhjennysmaksuista. Lasku tyhjennyksistä osoitetaan joko kimppaisännälle tai suoraan jokaiselle osakkaalle.
Huomioitavaa: Keräysastia on sijoitettava keräykseen soveltuvaan paikkaan. Keräyspaikan järjestäminen ja kunnossapito on kiinteistön haltijan vastuulla.
Biojätteelle on yhteiskeräysastioita ekopisteillä Rantakylässä, Orijärvellä, Riutassa, Kirjalassa, Urpolassa, Lähemäellä ja Kirkonvarkauden alueella, sekä Ristiinassa ja Haukivuorella. Biojätteen alueelliseen keräykseen voivat liittyä niin vakituiset kuin vapaa-ajan asukkaat taajamasta ja haja-asutusalueelta. Käytöstä laskutetaan biojätekeräyksen vuosimaksu kerran vuodessa.
Vuoden 2022 alusta lähtien biojätteen keräykseen voi liittyä myös vain puoleksi vuodeksi, joko kesäkaudeksi (1.4.-30.9.) tai talvikaudeksi (1.10.-31.3.). Näin esimerkiksi kesäasukkaat voivat käyttää palvelua vain kesällä ja kompostoija vain talvella, jos kompostori on jäässä.
Biojätteen yhteiskeräys on tarkoitettu kotitaloudessa syntyvälle biojätteelle. Keräykseen ei saa laittaa puutarhajätettä eikä suuria määriä omenoita. Ne voi viedä veloituksetta Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukseen sekä pienjäteasemille.
Liittyminen
Biojätteen yhteiskeräykseen voi liittyä tekemällä sopimuksen ja hakemalla avaimen lukolliseen keräysvälineeseen Metsäsairilan toimistolta. Mikäli haluatte liittyä yhteiskeräyspisteen käyttäjäksi, ottakaa yhteyttä asiakaspalveluumme.
Haukivuorella ja Ristiinassa sopimuksen voi tehdä pienjäteasemalla aukioloaikoina.
Keräyspisteet
- Rantakyläntien ekopiste (Rantakyläntie 4)
- Orijärven ekopiste (Orijärven rantatie 9)
- Riutan ekopiste (Raudunkatu 2)
- Urpolan ekopiste (Selännekatu 32)
- Hevosmiehenkadun ekopiste (Hevosmiehenkadun ja Jääkärinkadun välinen kevyenliikenteenväylä)
- Lähemäen ekopiste (Peltokatu, Lähemäen urheilukentän P-paikka)
- Pöndisenkuja
- Antellinkatu
- Haapasalonkatu
- Koranterinpolku
- Haukivuoren pienjäteasema
- Ristiinan pienjäteasema
Biojätteen sisältämät ravinteet jäävät kompostorissa muodostuvan mullan kautta omaan käyttöön.
Hanki kiinteistölle elintarvikejätteen kompostointiin soveltuva kompostori. Kompostorin tulee olla suljettava, lämpöeristetty, ilmastoitu ja johon ei pääse haittaeläimiä.
Kompostoinnista tulee tehdä kompostointi-ilmoitus, jonka voi tehdä OmaSairila-palvelussa. Kompostointi-ilmoistus on voimassa viisi vuotta ja kompostoinnin lopettamisesta tulee ilmoittaa Mikkelin kaupungin jätehuoltoviranomaiselle.
Paperinen pussi on paras
Suosittelemme käyttämään paperisia pusseja biojätteen keräyksessä, sillä ne toimivat paremmin kuin biohajoavat muovipussit biojalostamossa, jossa biojätteet käsitellään. Pusseiksi käyvät myös sanomalehdestä taitellut pussit, jauhopussit ja paperiset hedelmäpussit.
Lajittelu- ja kierrätyskeskuksella sekä Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen pienjäteasemilla on myytävänä paperisia biojätepusseja (6 €/80 kpl) ja telineitä pusseille (4 €).
Kompostoinnista ilmoittaminen
Jos biojätteet käsitellään kompostoimalla kiinteistöllä, siitä tulee tehdä kompostointi-ilmoitus.
Kompostointi-ilmoituksen voit tehdä kätevästi OmaSairila-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen ei vaadi kirjautumista palveluun.
Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla. Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta ja se tulee tehdä myös kauemmin käytössä olleista kompostoreista. Myös kompostoinnin lopettamisesta on ilmoitettava jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitus kompostoinnista tulee uusia viiden vuoden välein. Puutarhajätteen kompostoinnista ilmoitusta ei tarvitse tehdä.
Mikäli biojätteet kompostoidaan naapureiden yhteisessä kompostorissa, kompostointi-ilmoituksen tekee kimppaisäntä, joka ilmoittaa kaikkien kompostoria käyttävien yhteystiedot.
Rakasta joka murua!
Ruoka on parasta syötynä. Ehkäise biojätteen syntymistä suunnittelemalla ruokaostokset ja tee tähteistä uusia herkkuja.
Taittele sanomalehdestä biojätepussi
Mikäli video ei näy, hyväksy tarvittavat evästeet.