Palvelemme tänään

Lajittelu- ja kierrätyskeskus 7-18 7-18 7-18 7-18 7-18 12-15 suljettu 29.3.2024 suljettu 1.4.2024 suljettu 1.5.2024 suljettu 9.5.2024 suljettu 21.6.2024 suljettu 22.6.2024 suljettu 6.12.2024 suljettu 24.12.2024 suljettu 25.12.2024 suljettu 26.12.2024 suljettu 1.1.2025 suljettu 6.1.2025 suljettu

Haukivuoren pienjäteasema suljettu suljettu 9-12 suljettu 15-17 suljettu suljettu 29.3.2024 suljettu 1.5.2024 suljettu 21.6.2024 suljettu 25.12.2024 suljettu 1.1.2025 suljettu

Ristiinan pienjäteasema suljettu 11-13 suljettu 15-17 suljettu 9-11 suljettu 9.5.2024 suljettu 22.6.2024 suljettu 24.12.2024 suljettu 26.12.2024 suljettu

Suomenniemen pienjäteasema suljettu 15-17 suljettu suljettu suljettu suljettu suljettu

Asiakaspalvelu p. 044 722 2300 9-15 9-15 9-15 9-15 9-12 suljettu suljettu 29.3.2024 suljettu 1.4.2024 suljettu 1.5.2024 suljettu 9.5.2024 suljettu 21.6.2024 suljettu 6.12.2024 suljettu 24.12.2024 suljettu 25.12.2024 suljettu 26.12.2024 suljettu 1.1.2025 suljettu 6.1.2025 suljettu

Juhannusmuistio

17.06.2024

Juhannuksen aikaan palvelemme seuraavasti:

To 20.6. toimipisteemme ovat avoinna normaalisti
21.-23.6. toimipisteemme ovat suljettuina

Jäteastioiden tyhjennykset

Viikolla 25 jäteastioiden tyhjennyspäiviin saattaa tulla muutoksia juhannuksen takia.

Juhannuksen ja kesän jätteiden lajittelu

Nappaa tästä vinkit kesän jätteiden lajitteluun!

Aurinkorasvat
Muovipullossa olevat vajaat aurinkorasvat voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Vajaat aerosolipullot ovat vaarallista jätettä ja ne tulee viedä Kieppiin tai pienjäteasemalle. Tyhjät pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan.

Aurinkovarjot
Kaikki varjot vastaanotetaan Kieppiin tai pienjäteasemalle. Metallirunkoiset varjot lajitellaan metallinkeräykseen, muoviset sekajätteeseen.

Grillit
Grillit voi viedä maksutta Kieppiin tai pienjäteasemalle. Kaasu- ja pallogrillit ovat metallijätettä ja sähkögrillit lajitellaan sähkölaitteiden keräykseen. Kertakäyttögrillin pakkausmuovin voi laittaa muovipakkausten keräykseen ja jäähtyneet tuhkat kuuluvat sekajätteeseen huolellisesti pussiin pakattuna pölisemisen estämiseksi. Kartonkikansi kelpaa kartongin joukkoon ja tyhjä foliokaukalo sekä metalliritilä taasen metallinkeräykseen. On huomioitava, että kertakäyttögrillin jäähtyminen saattaa kestää useita tunteja!

Grillihiilet ja tuhka
Jäähtyneenä ja kytemättömänä pussiin pakattuna sekajätteeseen. On huomioitava, että hiilien ja tuhkan jäähtyminen saattaa kestää useita tunteja.

Hyttysmyrkyt ja -karkotteet
Hyttysmyrkyt ja karkotteet ovat yleensä vaarallisia jätteitä ja niitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan Kiepissä tai pienjäteasemilla. Tyhjät purkit ja pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan esim. aerosolipullot metalliin. Sähköllä toimivat karkottimet ovat sähkölaitteita ja ne kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Jotkin karkottimet toimivat butaanikaasulla, niiden muoviset butaanisäiliöt voi tyhjinä laittaa sekajätteeseen ja metalliset metallinkeräykseen. Jos kaasua on kummassakaan säiliössä jäljellä, niin ne viedään Kieppiin tai pienjäteasemalle vaarallisena jätteenä. Niissä käytettävät nesteet ja tyynyt ovat vaarallista jätettä. Tyhjinä ja käytettyinä tyynyt tai säiliöt voi laittaa sekajätteeseen.

Kaasupullot ja -patruunat
Tyhjät kaasupullot ja -patruunat on tärkeää palauttaa myyjälle tai vaarallisen jätteen keräykseen, koska tyhjänäkin ne voivat sisältää vaarallisia aineita, eikä niitä voi laittaa metallinkeräykseen. Ensisijaisesti erilaiset kaasupullot ottaa vastaan niiden myyjä. Kieppiin tai pienjäteasemille otetaan vastaan kaikki asumisessa syntyvät kaasupullot (ei esim. hitsauskaasupulloja). Retkikeittimen kaasupatruunat tulee myös viedä vaarallisten jätteiden keräykseen.

Kalastusvälineet
Katiskat taiteltuna ja leikattuna sekä metalliset vieheet lajitellaan metallinkeräykseen. Leikkaa kalaverkoista ja muiden kalastusvälineiden lyijypainot irti ja toimita ne vaarallisten jätteiden keräykseen. Verkot, onkivavat, siima ja muoviset kalastusvälineet kuuluvat sekajätteeseen. HUOM! Leikkaa ja pätki pitkät kappaleet, myös siimat ja verkot. Näin ne eivät kierry niin helposti ekovoimalaitoksen käsittelylinjastoilla laitteisiin ja aiheuta tukoksia.

Kertakäyttöastiat
Muoviset ja puiset sekä biohajoavat kertakäyttöastiat, -aterimet ja -kupit sekä likaiset kartonkiset kertakäyttöastiat lajitellaan sekajätteeseen. Puhtaat kertakäyttöastiat voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen. Suosi kuitenkin kestoastioita ja vähennät helposti jätteen määrää.

Ruoantähteet
Älä hamstraa ylen määrin, vaan varaa ruokaa vain sen verran kuin syödään. Lajittele ruoantähteet biojätteen keräykseen tai omaan kompostiin. Pakkaa biojäte paperiseen pussiin ennen keräysastiaan laittamista. Kannattaa myös hyödyntää muovi-ikkunattomat kirjekuoret ja leipäpussit sekä jauho- ja sokeripussit biojätteen pakkaamisessa.

Pullot
Pantilliset lasiset ja muoviset pullot voi palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat lasiset pullot lasipakkausten keräykseen ja pantittomat muoviset pullot muovipakkausten keräykseen.

Metallitölkit
Pantilliset tölkit voi palauttaa kauppojen palautuspisteisiin, pantittomat tölkit metallinkeräykseen.

Kiuas
Sähkökiuas kuuluu sähkölaitteiden keräykseen. Sähkökiukaan voi palauttaa kauppaan uuden laitteen oston yhteydessä. Sähkökiukaan voi viedä myös Kieppiin tai pienjäteasemille, jossa se otetaan vastaan kotitalouksilta veloituksetta. Puukiukaan voi viedä metalliromun keräykseen Kieppiin tai pienjäteasemille. Muista poistaa kiukaasta kivet ja puukiukaasta myös tuhka.

Kiuaskivet
Normaalit saunan kiuaskivet ovat kiviainesta ja niitä voi hyödyntää omalla pihalla. Kiuaskiviä voi viedä Kieppiin.

Käymäläjätteet
Huussi- eli käymäläjäte on kompostoitava omalla kiinteistöllä. Sitä ei saa haudata maahan eikä laittaa sekajäteastiaan. Kompostointi aloitetaan jo käymälässä, ja sitä jatketaan keräysastian tyhjennyksen jälkeen asianmukaisessa kompostorissa. Lopputuloksena saadaan ravinteikasta multaa käytettäväksi maanparannus- ja lannoiteaineena.

Matkailuautojen ja -vaunujen kemialliset wc:t ja likaiset pesuvedet (harmaat vedet) voi tyhjentää useimmilla leirintäalueilla ja huoltamoilla. Vessanesteet sisältävät kemikaaleja, joten niitä ei tule muihin paikkoihin tyhjentää. Leirintäalueiden ulkopuolisista tyhjennyspaikoista löytyy lista mm. SF Caravan ry:n ylläpitämästä leirintäoppaasta.

Pakkausjätteet
Erilaisten kesäherkkujen, kuten kasvisten, makkaroiden, jäätelön ja juomien pakkaukset ja kääreet lajitellaan materiaalin mukaan joko lasi-, metalli-, kartonki- tai muovipakkauksiin. Jos pakkaukset ja kääreet ovat likaisia ja niitä ei saa viileällä vedellä huuhtaisemalla riittävän puhtaaksi, ne kuuluvat sekajätteeseen.

Piknikviltti
Käyttökelvottoman viltin voi laittaa sekajätteeseen.

Puutarhakalusteet
Puutarhakalusteet otetaan vastaan Kieppiin ja pienjäteasemille, jossa ne lajitellaan materiaalin mukaan. Muoviset puutarhakalusteet lajitellaan sekajätteeseen. Puiset puutarhakalusteet lajitellaan puolestaan puujätteeseen, joista painekyllästetyt kalusteet lajitellaan vielä erikseen. Metalliset ja metallirunkoiset puutarhakalusteet lajitellaan metalliin ja tuolien pehmusteet sekajätteeseen.

Teltta
Rikki menneen teltan polyesteri- tai nailonkangas laitetaan sekajätteeseen. Metalliset tukikepit ja -kaaret sekä kiinnityskoukut kuuluvat metallinkeräykseen ja lasikuituiset sekajätteeseen. Jos teltan osia ei ole mahdollista irrottaa toisistaan, lajitellaan teltta kokonaisuudessaan sekajätteeseen. Hyvälaatuisen teltan korjaus mahdollisuuksista kannattaa kysyä, sillä korjauspalveluja on tarjolla ja korjaus jatkaa teltan käyttöikää.

Termospullo
Muovikuorinen termospullo lajitellaan sekajätteeseen ja metallikuorinen metallinkeräykseen.

Uima- ja muut lelut
Erilaiset uimalelut, kuten kellukkeet, uimarenkaat ja lötköpötköt voi laittaa sekajäteastiaan tai tuoda isommat määrät Kieppiin tai pienjäteasemille. Muoviset lelut kuuluvat sekajätteeseen ja sähkölelut (toimii paristolla, akulla, aurinkokennolla tai liitetään pistorasiaan) sähkölaitteiden keräykseen.

 

Aurinkoista ja rentouttavaa juhannusta!